Ofiltrerat

Veckans tema hos Bloggar om hälsa är Ofiltrerat, vad som egentligen gömmer sig bakom bloggen och instagramfilter. Jag tycket att det är viktigt att inse att alla sociala medier är filtrerade, det är en sanning med modifikation på något vi vill visa upp. Saker vi är stolta över eller saker vi tycker att vi har gjort bra. Barn, vackra utsikter och träningsbilder men kanske inte disken, tvättkorgen eller skräpmaten. Så ha alltid det med dig, det är bara en bild av någons liv du ser. Inte hela livet!

Personlig men inte privat

På min blogg har jag valt vad jag vill visa upp, självklart. Här handlar det om träning, rörelseglädje, cykling och kanske ibland lite mat. Här är jag personlig men inte privat. Jag pratar om egna erfarenheter, och lopp som slutar i tårar och nu senast om utmattningen. Jag kan prata känslor, åsikter och om livets berg- och dalabana. Och jag vet att det uppskattas, att allt inte är så himla guldglitrigt perfekt hela tiden. Men jag pratar inte så mycket familj och privatliv för jag tycker inte det hör hit. Så på något sätt har jag ju filtrerat mitt liv, det jag visar upp i mina sociala medier är inte hela mitt liv. Jag var ju varit inne på detta tidigare när jag fick kommentarer i stil med ”du ser ju så lycklig ut på bloggen”.

I min blogg försöker jag visa upp något som inte är supermänniskan Anna Jansson. Men jag tror tyvärr att det ser ut som att jag gör mycket mer. Farmor kommenterade alltid ”nu är det helg, då ska du väl inte träna?” som en pik på att hon tyckte att jag tränade jämt. Och det är klart, i en blogg som handlar om träning och hälsa så kan det ju se ut som att jag alltid tränar, alltid äter rätt saker och aldrig pillar mig i naveln samtidigt som jag äter chips. Men tro mig, det händer…

Den redigerade bilden

Och lika självklart som jag tror att allt som hamnar i sociala medier idag är en filtrerad del av sanningen så tror jag att nästan alla bilder idag är redigerade. Det kan vara via instagramsfilter eller via en app i telefonen men också här blir det lite filtrerat.

Jag redigerar nästan alla mina bilder. Det kan handla om att ljusa upp lite, att lägga på lite mer/mindre färg eller redigera lite kontraster. Oftast i lightroom, ibland via appen Afterlight och ibland direkt via instagrams reglage. Jag redigerar för att jag vill få fram detaljer, ljus eller helt enkelt poppa upp en bild lite. Däremot kan jag inte redigera bort finnar, valkar eller på något annat sätt retuchera bilden, både för att jag rent tekniskt inte kan och för att jag inte vill.
Men jag ska väl villigt erkänna att jag städar upp lite innan jag tar bilden, men det är ju dels för att det blir bättre rent estetiskt och för att jag tror att ni inte vill se min skitiga kaffekopp, räkningen eller ett äppelskrutt (true story framför mig just nu…).

Jag använder mig mer och mer av Snapchat, där går det inte att redigera eller lägga filter. Där blir det mer ögonblicksbilder, snabba foton och ibland någon tanke. Men inte ens där får ni ju se allt, även där väljer jag ju vad jag vill publicera.

Det är inte aldrig hela bilden

Jag tror att det är extremt viktigt att inse den här biten om att det inte är allt du ser. För visst kan även jag sitta med en dos avundsjuka och tänka ”jag vill också ha det så” eller ”jag vill också kunna det”. Men det gäller att backa bandet, att alltid tänka att vi inte vet hur lång tid det har tagit för personen att ta sig dit eller hur det ser ut bakom fotografen. Att den där bilden är bara ett snapshot av någons liv, absolut inte hela bilden med allt runt omkring.

Igår la jag ut en yogabild på instagram, jag tar de bilderna med fjärr eller timer och får därför en hel del bilder att välja på. Så här ser det ut på minneskortet. Ser du vilken jag publicerade?

yoga ofiltrerat

Min bloggkollega Ida är inne på samma tankar som jag, vilket flera verkar vara. Hur ser du på det här med ofiltrerat eller inte? 

3 thoughts on “Ofiltrerat

 1. Victoria says:

  Vilken sann bild av bloggandet! Många, t.o.m. jag själv, glömmer bort att bloggar bara visar delar av en liv och vardag. Gillar också snapchat eftersom det är lite oredigerat.

 2. Clara Edvinsson says:

  Eller hur, visst väljer man verkligen vad man själv vill dela med sig av och på något sätt kan det bli att ”man blir den tränande personen”, ”den som har det perfekta livet”, ”den som alltid är glad/lycklig” eller ”den som bara har det besvärligt”. Jag erkänner att jag själv tänker så ibland när jag ser andras flöden av vad dem delar med sig, men det är nog viktigt att ta på sig glasögonen och inse att det nog ligger väääldigt mycket bakom allt det jag kan se i dens feed. Jag gillar verkligen din blogg, balansen liksom.

 3. Rund är också en form! says:

  Jag tror de allra flesta filtrerar på ett eller annat sätt.
  Jag försöker tänka på att blogga om sådant som inte går som jag har tänkt mig också. Men däremot kanske jag inte lägger upp bilder där jag moffar choklad… (och jodå, det händer). 😉

  Är som du – Personlig, men inte privat. Ibland försöker jag nog t.o.m. vara lite MER personlig. Det är lätt att hamna i ”träningsdagboks”-tänket när man träningsbloggar.
  ”Varför skulle ngn vilja läsa om det här, som handlar om min vardag i övrigt”, kan jag tänka ibland. Men jag gillar ju att läsa om det hos andra, så…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *