Bra saker att ha med sig på en cykeltur

Jag har fått lite frågor kring tips och trix vid cykling. Jag försöker att ge mitt perspektiv på saken utan att anse mig själv som ett proffs. Kom gärna med synpunkter och bidrag. Tillsammans kan vi hjälpa andra. För ett par veckor sen skrev jag ett inlägg om vinterprylar jag inte klarar mig utan.

Idag tänkte jag berätta om sakerna jag gärna inte lämnar lägenheten utan inför en cykeltur:

 • Slang.
 • Snabblås för kedjan. Och gärna lite kunskap om hur man använder det.
 • Enligt rykten ska det gå att ta av däcket utan däckavtagare, men det har jag inte lärt mig än så jag ser till att ha med en sån.
 • Multiverktyg med insexnycklar och en kedjebrytare.
 • En pump, antingen traditionell eller kolsyra.
 • Pengar, körkort och visakort. Kanske det jag glömmer oftast. Men är väl olyckan ett faktum känns det käckt att kunna bli identifierad. Och när kaffesuget blir för stort eller taxi är ditt enda alternativ så kommer cash att vara king.
 • Mobiltelefon.
 • En påse eller ziplock att ha pengar och mobil i, både som skydd för fukt och för lera. Jag hatar när det blir kondens på insidan av påsen vilket jag upplever att det blir med vanliga fryspåsar. Tänk vattentätt! Mitt senaste fodral är en Blackburn från Öster cykel. Hittills har den klarat av vidrigaste vinterturen och helgens lerstrapatser med högsta betyg.
 • Någon form av energi. Det är inte kul att vägga utan att ha någon nödenergi alls. Numera kör jag på mina egna energibars men annars är snickers, nötkräm eller druvsocker välbeprövade av mig.
 • Jag vet att jag borde ha med mig någon form av ICE-lapp med telefonnummer till närmaste anhörig. Jag glömmer det alltid när jag cyklar själv, och det är ju då det är som mest viktigt… Hur gör ni med ICE-nummer?

ha med mtbEftersom slang och snabblås är cykelspecifikt så har jag helt sonika lagt dom i en fryspåse ihop med en däckavtagare. Jag tror det vara Bama som tipsade om det. På så sätt behöver jag inte leta reda på alla grejer varje gång utan tar bara rätt påse för dagens cykel. Små detaljer som gör det enklare att komma iväg på en tur.

3 thoughts on “Bra saker att ha med sig på en cykeltur

 1. Johanna says:

  Tack! Vilken bra genomgång.

  Vi har beställt ICEarmband från RoadID. Jag har dessutom tejpat fast information i hjälmen. Sen funderar jag på att göra en laminerad körkortskopia med ice-info på baksidan

 2. Katja says:

  Bra genomgång, man borde egentligen skriva ut och ha som fusklapp på förren, jag rä en jäkel på att glömma vissa saker, som t ex däckavtagare ibland…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *